Global Conference on CyberSpace -Charlie

eb1891-800x400Na een paar weken voorbereiding was het dan zover. De Global Conference on CyberSpace (GCCS2015) op donderdag 16 en vrijdag 17 april in Den Haag. Een terugkerende conferentie met dit jaar Nederland als gastheer. De GCCS2015 gaat over de uitdagingen en kansen die verdergaande digitalisering nu en in de toekomst biedt.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Doel van de GCCS2015 is de internationale samenwerking op internetgebied verder te verbeteren. Ook spraken de deelnemers over normen voor verantwoord gebruik van internet. Daarmee willen zij de rol die het internet kan spelen bij het vergroten van welvaart en welzijn versterken. Onderwerpen die aan de orde kwamen tijdens de conferentie waren onder andere: Security, Freedom en Growth. Naast regeringen namen ook internationale organisaties, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties aan de conferentie deel.

Bijzonder om bij deze Cybertop aanwezig te mogen zijn. En indrukwekkend ook. Woensdag kwamen ‘we’ al op de congreslocatie met hotel. We zijn: ik, mijn collega Daan en robot Charlie. Na toegang tot het beveiligde gebied, screening en een bom-check van het gebouw mochten we onder begeleiding naar binnen. We hadden woensdag nog even tijd om ons mentaal voor te bereiden en om nog even door te nemen wat we op vrijdag mochten presenteren. We zijn immers gevraagd om bij de conferentie aanwezig te zijn. Niet iets wat voor iedereen is weggelegd. Het is op uitnodiging van de minister (van veiligheid en justitie). Omdat de Cybertop ‘onderwijs’ op de agenda wil krijgen, is er hierover een programma-onderdeel opgenomen. Daan en ik mochten namens Fontys iets vertellen over onderwijsrobot Charlie en wat hij betekend in kader van digitalisering en cybersecurity.

Voor het zover was hebben we op donderdag de opening mee mogen maken van de conferentie door minister president Mark Rutte en minister van buitenlandse zaken Bert Koenders. Daarna volgde lezingen, panelsessies en onderwerpspecifieke parallelsessies. Niet allemaal relevant voor ons om te volgen omdat er veel op overheidsniveau wordt besproken, maar desalniettemin reuze interessant. Een dag vol indrukken en veel verwerking van informatie.

11104259_890969047628597_1894447164_nVrijdag was het dan echt zo ver. De presentatie van twee onderwijsconsultants Rick en Daan tegenover ministers en CEO’s van grote bedrijven. Onze presentatie hebben we voorbereid aan de hand van een interview met robot Charlie. We stelde vragen aan Charlie over wie hij is, wat zijn mogelijkheden zijn, waarvoor hij wordt toegepast en over privacy risico’s en ethiek. Daarnaast hebben we zijn interactiemogelijkheid laten zien en zijn beweeglijkheid door middel van de Tai Chi dans. Het ging niet 100% vlekkeloos. De robot leek een beetje nerveus te worden en dat sloeg later ook even over op mij. Maar samen hebben we doorgepakt en mogen we tevreden terugkijken op onze presentatie. Na de presentatie even op adem gekomen, nog een sessie bijgewoond, de afsluitceremonie en een heerlijke late lunch.

Ik kijk terug op een bijzondere ervaring. Aanwezig mogen zijn en mogen spreken op zo’n Cybertop laat veel indruk achter. Later komt mijn presentatie op video nog online. Tot die tijd deel ik graag het filmpje hieronder dat een sfeerimpressie weergeeft van de conferentie (Charlie is ook even te zien). Bekijk het YouTube kanaal en de website van de GCCS2015 voor meer indrukken en informatie.

Wat denk jij? Welke rol en op welke manier heeft het onderwijs te maken met CyberSpace?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s