Mark Rutte

Op 11 maart 2014 had ik het geluk dat ik oog in oog met Mark Rutte kon staan. Een mooie gelegenheid en een mooie bijeenkomst om het te hebben over onder andere onderwijs. Omdat ik namens de technische lerarenopleiding hier bij aanwezig was, ging mijn interesse en aandacht voornamelijk uit naar het ‘techniekonderwijs’.

image-4261927Onze goedlachse premier met een flinke dossier-kennis ging geen vraag uit de weg en gaf zijn antwoorden. Zo erkent hij de ernst van te weinig studenten in de techniek en het probleem van het geringe aantal mensen die kiezen voor een lerarenopleiding in een technisch vak. Het salaris van de leraar gaat helaas niet omhoog. Iedere euro kan maar één keer uitgegeven worden en er moet bezuinigd worden om de staatsschuld terug te dringen. De staat betaalt zich nu scheel aan rente. Dat is sonde, daar zouden we meer mensen van kunnen laten werken of salarissen van kunnen verhogen, aldus de premier. Het techniekpact zou de technische sector moeten stimuleren en verder is het bedrijfsleven van belang. Het bedrijfsleven moet betrokken zijn en een actieve rol spelen bij het onderwijs en bij de lerarenopleiding.  Volgens de premier zijn er in alle sectoren en zo dus ook in het onderwijs problemen of zijn verbeteringen nodig. Maar we moeten ons ook realiseren dat Nederland na Amerika en Engeland tot de top hoort als het gaat om onderwijs.

Mark spreekt ook over lef hebben en heeft een hekel aan zeurpieten. Lef zet aan tot ondernemerschap, (persoonlijke) ontwikkeling en innovatie. Zeuren en zorgen benoemen helpen je niet verder. Zorgen mag je best uiten, maar denk ook na over een oplossing.

Een mooie zin die Mark maakte vond ik: “Probeer écht te luisteren naar mensen!”. De premier is van mening dat het helpt als je luistert naar wat mensen zeggen en dat luisteren niet betekend dat je wacht totdat jij je zin mag zeggen. Hier ervaart hij zelf succes van in zijn rol als politicus. In het onderwijs zouden wij dat ook moeten doen vind ik. Tegenover collega’s en tegenover onze studenten. Vaak hebben we al een oordeel of oplossing klaar, zonder dat we écht hebben geluisterd.

Ik heb Mark als een prettige politicus ervaren. Hij luistert, heeft zoals eerder gezegd een grote dossierkennis en denkt in (realistische en duurzame) oplossingen. Dit maakt hem een fijne gesprekspartner. Ook leuk om te weten is dat hij liever wijn dan bier drinkt, twee uur in de week voor de klas staat en wat Roy Donders vindt van zijn kledingkeuze: “Casual, beetje tandarts, voor hem beroep vinnik ’t goed als premier zijnde”.

KnipselIn de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen benadrukte hij nog even het belang van het stemmen, het stilstaan bij de democratie en dat je niet moet mopperen als je niet gaat stemmen.

Omroep Brabant heeft deze bijeenkomst gefilmd en het ‘debat’ gereduceerd van 2 uur naar een half uur. Niet volledig en niet alle inhoud komt in de uitzending aan bod, maar het geeft een goed beeld van de sfeer. De uitzending is hier terug te zien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s