Misconcepties

TegelwijsheidIn het onderwijs hebben misconcepties al jaren veel aandacht. Misconcepties in het onderwijs zijn hardnekkig en moeilijk op te lossen.

Maar wat is dat nu precies -een misconceptie? Het is een begripsprobleem die voortkomt uit kennisoverdracht of kennisaanbod. Meestal ontstaat dit bij complexe onderwerpen of in een informele cultuur. Bij misconceptie interpreteert de leerling een begrip verkeerd. De leerling geeft een andere betekenis aan een begrip dan de eigenlijke betekenis.

Voor een leraar is het van belang om op de hoogte te zijn van eventuele misconepties omdat hij/zij daardoor beter zijn les kan voorbereiden en kan inspelen op de situatie waarbij de misconceptie zich voordoet. Door er als leraar op in te spelen, zal dit leiden tot een betere kennisontwikkeling bij de leerling.

Een voorbeeld van een misconceptie is die van ‘stroomverbruik’. We hebben in huis allerlei apparaten staan die stroom verbruiken toch? De ene nog meer dan de andere. FOUT! Echt niet! Echt wel! Het is moeilijk om leerlingen waarbij de misconceptie al lang in het geheugen zit, deze te veranderen in de juiste betekenis. Benieuwd waarom ‘stroomverbruik’ een onjuiste term is? Bekijk dan het filmpje hieronder over misconcepties:

misconceptie Stroom

Maar hoe spoor je nu een misconceptie op? Dit doe je door leerlingen aan het woord te laten en hierop in te spelen, of door ze te laten ervaren dat hun hypothese niet klopt. Het is namelijk moeilijk voor een leerling om zijn/haar denkbeeld te verwerpen. Leerlingen zijn bereid dit te doen als ze zelf hebben ontdekt dat hun vooronderstelling niet klopt. Doe dit met een onderwijsvorm die bijvoorbeeld gebaseerd is op het constructivisme.

Knipsel

Bekijk hier rechts nog een leuk YouTube-filmpje over misconcepties uit de dagelijkse praktijk.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s